De Bemanning
Bemanning

Wij, Lizette Deen en Jan Post, zeilers vanaf onze vroege jeugd, besloten mei 2005 na decennia (!) wikken en wegen de discussie te sluiten en géén eigen schip te willen. Luttele maanden later gebeurt het onvermijdelijke: we worden we op slag verliefd! Opeens weet je dat het nu of nooit is. We aarzelen geen moment. Er volgen twee trage maanden van financiële rompslomp. Dan, 15 december 2005, mogen we ons eindelijk de nieuwe eigenaren noemen van een bijzonder fijne aanwinst: de 'Noordster'!

Wie zijn Lizette en Jan?

Schipper Jan, in het dagelijks leven fysio-therapeut, behaalde zo'n 20 jaar geleden zijn Zeevaart-schooldiploma in Amsterdam.

Logischerwijs werd hij daarna fysio-therapeut (waar ook al geen werk in was!) en werd 4x vader, een vak apart. In 2000 besloot hij zijn kennis op te frissen aan de Enkhuizer Zeevaartschool en onder het schrikbewind van een bevriende schipper de benodigde vaartijd te voltooien om zetschipper te worden op de 'bruine vloot'. Hij droomt ervan later, als hij groot is, zanger en/of acteur te worden.

Co-schipper, maat, moeder en (scheeps)arts Lizette behaalde voorjaar 2006 haar vaarbewijzen en treed in haar vrije tijd op als viswijf op bruggenen sluizen met de alom bekende 'Dulle Grieten' van Enkhuizen. Zij speelt al een aardig deuntje trekzak en samen met het ontremde stemgeluid van Jan kan menig toehoorder tot tranen toe geroerd worden (...).

Als maat kun je diverse varensvrienden aantreffen. Of misschien wel Jan Jaap, onze oudste telg, bijna man, metaalbewerker en lasser. Hij is zeescout en springveer in zijn vrije tijd, gezond eigenwijs en altijd ergens mee in de weer. Ook Dirk Jan zit op de springclub. Alsof hij niet al genoeg sport in de sportklas op het Martinus! Hij wil naar de sportacademie en zijn cijfers zijn soms net zo angstvallig hoog als zijn sprongen.Sinds hij een week op zeilkamp is geweest ziet hij steeds meer de lol van de zeilsport in en gaat meestal graag mee maar vindt ook dat er meer is in 't leven dan zeilen.

En dan hebben we nog twee lichtmatrozen: Joris en Lieke. Joris is wat je noemt een wandelende 'game-boy', een geboren spelletjesmonster. Hij is volgens zijn juffrouw zeer creatief en -met voldoende aandacht- lief als geen ander. Lieke sluit de rij maar is de piek op onze boom. Ze huppelt door het leven en is zo lief als ze er uit ziet. Maar...ze is heus niet alleen maar lief: ze roert zich soms als een echt 'viswijfie' tegen haar grote broers en kan ons bij tijden kansloos om haar kleine vingertjes winden!